Veien Ut har primært fokus på rusbehandling. Etter 20 år på kjøret byttet Jan Schøyen (47) ut amfetamin, piller og alkohol med naturen. Nå tar han andre rusmisbrukere med ut på tur, og effekten er unik.
– Jeg vokste opp med ski på beina og var mye ute da jeg var liten. Det å gå i fjellet har alltid fascinert meg. Og så var det litt det at folk som går i fjellet var «ordentlige» folk. For meg handlet det om mestring, og jeg må jo innrømme at jeg tenkte at andre folk også ville se på meg som ordentlig, sier Jan.
Den første turen tok han i 2003. Fra Juvasshytta nord i Jotunheimen skulle han gå 14 dager i fjellet. Alene. – Jeg syntes det var kjempeskummelt da jeg kom til den første hytta. På fjellet snakker man med folk, og man må ofte dele rom med folk man ikke kjenner. Det er kjempetøft når man ikke kan det med å forholde seg til andre mennesker i nykter tilstand. Han måtte avbryte turen etter 12 dager på grunn av gnagsårene, men det tok ikke lang tid får han var på tur igjen. Nå har han gått 35 topper på over 2000 meter. Han har vært på flere isbreer og er jevnlig i skauen sammen med familien eller turkompisene i helger. I september kommer Jan tilbake til Jotunheimen for å fortelle om hans vei ut.